שחרור פאשיה בטכניקת IASTM- גישת טיפול המפחיתה כאבים ומשפרת תנועה

שיתוף המאמר

עולם הטיפול הולך ומתחדש ואנחנו מתקדמים יחד איתו.

שחרור פאשיה בטכניקת IASTM היא פרי ההתפתחות המודרנית של גואה שה, ענף ברפואה הסינית המסורתית והיא נחשבת לאחד הכלים היעילים ביותר לטיפול בבעיות אורתופדיות על ידי הנעה ושחרור של רקמות רכות (רקמות חיבור – פאשיה, שרירים, גידים, צלקות ועוד).

לאחרונה, צוברת השיטה תאוצה והופכת לפופולארית יותר ויותר בשל יעילותה הגבוהה ובשל היכולת להגיע באמצעותה להישגים מהירים בטיפול שאינו פולשני.

טיפול בטכניקת Instrument Assisted Soft Tissue Mobilization או בקצרה – IASTM, מאפשר לטפל ביעילות בכאבים אצל אנשים שאובחנו כבעלי תפקוד לקוי

של הרקמות הרכות באמצעות שימוש בכלים ייעודיים ומיוחדים.

מהו תפקוד לקוי של רקמות רכות?

תפקוד לקוי יכול להתרחש במספר מקומות מרכזיים בגוף ובאיברים להם אנו זקוקים על מנת לתפקד באופן יומיומי, למשל: בכף היד, בחיבור שבין האגודל לאצבע, בכתף, במרפקים, בעצם העקב, בחיבורי הצוואר, בין השוקיים לכף הרגל, בברכיים וכן הלאה.
תפקוד לקוי מתבטא באחד או יותר מהתסמינים הבאים: טווח תנועה מוגבל, כאב בתנועה, קושי בתנועה או חוסר יכולת להניע איבר מסוים.

 מהם מאפייניה הייחודיים של טכניקת IASTM?

 טכניקת IASTM יעילה מאוד לטיפול בחבלות וכאבים. באמצעות שימוש בכלים הייעודיים אנו מבצעים זיהוי וטיפול מאוד יעיל של הליקויים בתפקוד הרקמות הרכות ומטפלים בהם באופן ממוקד. הריפוי הוא יחסית מהיר ובא לידי ביטוי בשיפור טווח התנועה, בשחזור האיזון בשרירים וברקמות הרכות, רקמות הפאשיה, בגידים ובצלקות ובהפחתת המתח בהן.

 כיצד עובדת השיטה של שחרור פאשיה באמצעות כלים?

בשיטת הטיפול IASTM נעשה שימוש בכלי כהה ייעודי. לאחר ביצוע האבחון, המטפל מפעיל לחץ מבוקר על מבנה הרקמות הרכות בגוף האדם ויוצר מיקרו-טראומה מבוקרת, הלחץ גורם לשחרור הידבקויות ברמה צלקתית, הידבקויות ברקמות חיבור ובפאשיה, הגברת זרימת הדם לרקמות השונות בגוף וליצירת דימום בנימים. כחלק מניסיון הגוף להגן ולשמר את עצמו הוא נערך לספיגה מחודשת של רקמות חיבור חדשות. כלומר, המטפל מסייע לגוף להתחיל בשרשרת פעולות ריפוי שתוצאתן התחדשות ושינוי מבנה הרקמות הרכות.

באמצעות השיטה אנו משקמים בקלות את הפאשיה, כלומר את רקמות החיבור הרכות, גורמים למטופל לחוש הקלה בעת תנועה ובביצוע פעולות שונות, שעוד כה היה מוגבל בהן ובסופו של דבר תורמים להגדלת טווח התנועה והפחתת הכאב.

מהי פאשיה?

פאשיה היא רקמת חיבור חוץ תאית סיבית דקיקה העשויה מקולגן, ונוזל סינוביאלי, היא מאורגנת כמטריקס תלת ממדי ומקיפה את כל אברי הגוף בשכבות שונות, את השרירים, גידים, עצמות, רצועות, כמו גם את האיברים הפנימיים ואת כלי הדם והעצבים. הפאשיה מהווה 40 אחוז ממכלול גופנו והיא, למעשה, הרקמה "המארגנת" של הגוף – זו המאפשרת תנועה. ולכן, כאשר מאובחנת בעיה בטווח התנועה, ייתכן וקיימת בעיה בפאשיה.
על מנת להבין לעומק מהי פאשיה אפשר להקביל אותה לניילון נצמד העוטף כריך או כלי,

ושומר עליו "טרי". ברגע שהניילון הנצמד עוזב את הכלי, הוא מתקמט, טווח תנועתו מוגבל וכבר אינו יכול לבצע את תפקידו בשמירה. על אותו עיקרון – פאשיה יבשה מדי נדבקת ויוצרת קיצור בטווח התנועה ובעקבות כך – כאב.

שכבות הפאשיה

לפאשיה יש שלוש שכבות: שטחית, עמוקה וויסראלית. השכבות נבדלות זו מזו ברמת הדחיסות שלהן, בתפקידן ובמיקומן.

  • השכבה השטחית נמתחת מתחת לעור ואוגרת נוזלים ושומן, מאפשרת מעבר כלי דם, לימפה ועצבים. זוהי שכבה מבודדת השומרת על האיברים.
  • השכבה העמוקה היא בעלת מרקם סיבי ודחוס. זוהי השכבה שעוטפת את איברי הגוף ומקשרת ביניהם באמצעות גידים ורצועות.
  • השכבה השלישית המכונה ויסראלית, כלומר פנימית, עוטפת כל איבר בשתי שכבות.

שחרור כאבי שרירים – מיו-פאשיה

במהלך טיפול בכאבי שרירים, מטפלים גם ברקמות החיבור המכונות "מיו-פאשיה"- myofascial וברקמות החיבור של האיברים הפנימיים כמו בגישת visceral manipulation, ולכן, טיפול IASTM משמש גם כטיפול משלים למניפולציה פאשיאלית – Fascial manipulation, או טכניקות לשחרור הפאשיה- myofascial release כמו בגישת רכבות אנטומיה על ידי הפעלה של איבר חישה או תא המגיב לגירויים מכניים באמצעות מגע.

טכניקת IASTM

מהם התסמינים בהם ניתן לטפל באמצעות טכניקת IASTM?

  • תנועה מוגבלת
  • כאב המופיע בזמן תנועה
  • בעיות מוטוריות שונות
  • בעיות וכאבי שרירים

באילו מצבים רפואיים מומלץ לפנות לשיטת טיפול IASTM?

גישת IASTM משמשת ככלי לטיפול והקלה בשלל מצבים המלווים בכאבים אקוטיים או כרוניים הקשורים לרקמות הרכות, ביניהם:

  • תסמונת התעלה הקרפלית
  • כאבי צוואר/ גב/ מפרק ירך
  • דלקת פרקים
  • כאב בעקב ודלקת בפאשיה הפלנטרית
  • ניתוחים שהותירו צלקות והידבקויות
  • בעיות באיזון השרירים והשלד
  • דלקת ברצועות
  • דלקת בגיד
  • תסמונת ITB
  • דלקות במרפק – הידועה גם בשם "מרפק טניס" ו"מרפק גולף"
  • כאב באגודל עקב חיכוך הגידים
  • כאבים בשוקיים עד עצמות כף הרגל
  • ועוד…

כיצד טיפול IASTM יתרום לך?

  • שיקום וריפוי של הרקמות

השרירים והעצמות בגופינו מחוברים על ידי גידים. כאשר הגידים נפגעים או מגורים עלולה להיווצר דלקת גידים. מחקרים מראים כי אחת הדרכים הטובות והיעילות ביותר לשקם גידים שנפגעו היא באמצעות יצירת רקמת חיבור בריאה. תהליך יצירת רקמת החיבור מוכר בשם פיברוזיס ומשמעותו יצירת תאים המסייעים ליצור סיבי קולגן חדשים המשמשים לתיקון הרקמות.

טכניקת IASTM הוכחה כיעילה בחיזוק הגידים לאחר הפגיעה וכמקדמת ריפוי יעיל ומהיר ויצירה מחודשת של רקמות חיבור המתקנות את הגיד במהירות.

  • הפחתה בכאב הנובע מפגיעה בגידים ובפרקים

לחיצות עמוקות ואיטיות בטכניקת IASTM גורמות להפחתה בשליחת אותות עצביות מהגידים או הפרקים ובכך מפחיתה את עוצמת הכאב ומגדילה את טווח התנועה.

  • גמישות ושיקום השרירים

פגיעה בשריר עלולה לגרום להיווצרות של רקמת צלקת, דבר אשר אופייני מאוד לאחר ניתוח. כאשר השרירים ממוקמים באזורים מקוצרים או כאשר אדם יושב למשך פרקי זמן ארוכים, השרירים עלולים להתקצר או לפתח הידבקויות. רקמת צלקת עשויה להגביל את טווח התנועה ולשבש את תפקודי השריר, שנעשה חלש כתוצאה מכך, ולגרום לחוסר איזון ובעיות נוספות. טיפול בטכניקת IASTM מסייעת לשחזר את אורך השריר, להפחית ואף למנוע הידבקויות.

  • שיפור בתפקוד ובאיזון

טיפול בטכניקת IASTM מביא לשיפור בכל הקשור לסימפטומים נוירולוגיים. מחקרים מראים כי חל שיפור משמעותי בחולים אשר סבלו מחוסר איזון בשרירים שכלל היפראקטיביות או היפו-אקטיביות של השרירים. פגיעות בעצבים עלולות לגרום לחוסר תגובתיות בשרירים או לחילופין לתגובתיות יתר. בדיקות תפקודיות הראו שיפור באיזון ובתפקוד לאחר טיפול בטכניקת IASTM אשר מייצר נורמליזציה של תגובת השרירים ושיפור ההליכה והאיזון.

איך אני משתמש בטכניקת IASTM בקליניקה?

בשלב הראשון נעשה תשאול רפואי שיעניק לי מידע אודות מצבך הבריאותי הכללי, לאחר מכן אערוך בדיקות תנועה מקיפות בשרירים ומפרקי הגוף בהם קיימת בעיה בטווח התנועה.

לאחר האבחון התנועתי ייערך ניתוח מידע ותיבחר שיטת הטיפול האפקטיבית ביותר למצבך.

הטיפול עצמו יתבצע בקליניקה באמצעות מכשירים ייעודיים בהתאם לאזורים הדורשים טיפול. נעבוד אחד מול השני בשקיפות מלאה, על מנת לשחרר את מערכת התנועה ולהביא אותך חזרה לתפקוד נורמלי.

למה ניתן לצפות מהטיפול בגישת IASTM?

הטיפול שונה מאדם לאדם ובשל כך, משך הטיפול ייקבע בהתאם לאופי וחומרת הכאב שאובחנו בשלבים הראשונים. מטיפול לטיפול הכאבים ילכו ויפחתו וטווח התנועה באזור הפגוע יגדל.

מה כדאי להמשיך ולעשות בבית במקביל לטיפול

במקביל לטיפול בקליניקה ישנן הנחיות לשיקום התנועה – תרגילים אותם ניתן לבצע בבית או במשרד בזמנך הפנוי. תרגילים אלו חיוניים להצלחת הטיפול ויאפשרו לך לחזור לחיים נטולי כאב.

יש לך שאלות נוספות? רוצה לבדוק כיצד אוכל לסייע לך באמצעות טיפול בטכניקת IASTM?

 

אני לרשותך לכל שאלה ומאחל בריאות טובה ואיתנה!

6 Responses

        1. שלום שיר
          לא המרפאה היחידה שלי היא בכפר סבא בכניסה לעיר ליד צומת רעננה מרכז
          בברכה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.

עקבו אחרינו:

מאמרים נוספים שיעניינו אותך

מדריך מתנה וטיפים

התקשר/י עכשיו