נשימה לבריאות כוללת לפי Oxygen Advantage®

שיתוף המאמר

נשימה לבריאות כוללת לפי Oxygen Advantage®

נשימה פונקציונלית ואפקטיבית משפיעה באופן מידי על הבריאות הכוללת שלנו. אמנם כולנו נושמים אך האם אנחנו משתמשים בנשימה בצורה אפקטיבית? במאמר הזה אנסה לתת מעט מידע שיביא להבנה כיצד שינוי דפוסי הנשימה לנשימה פונקציונלית ואפקטיבית יביאו אותנו לנשום בדרך שתשפר את הבריאות הכוללת שלנו ברמה הפיזית וברמה הנפשית/ רגשית.
לפני מספר שנים נחשפתי לשיטת ווים הוף Wim Hof  בתוכנית אירוח בה הוא השתתף. מאוד סיקרן אותי לנסות ולהכניס את תרגול הנשימה והחשיפה לקור לשגרת היום יום שלי. השיטה מורכבת ממספר מרכיבים, כאשר המשמעותיים מהם כוללים חשיפה לסטרס בצורה מבוקרת וקצרה כל יום, החשיפה לסטרס מתקבלת ע"י חשיפה לקור שיכול להיות אמבט מים קרים/ קרח, מקלחת קרה, ועוד. והדבר השני הוא תרגול נשימה בטכניקה מסויימת שאף היא מביאה אותנו למצב של סטרס.
מטרת התרגול הוא גירוי מבוקר של מערכת העצבים האוטונומית שלנו לסטרס.

מעט על מערכת העצבים האוטונומית:

מערכת העצבים האוטונומית תומכת בפעילותם התקינה של מערכות הגוף החיוניות אשר לא נשלטות באופן מודע ופועלות כל הזמן כגון פעולות הלב, מערכת העיכול, נשימה ועוד.
מערכת העצבים האוטונומית מתחלקת לשתי תתי מערכות, מערכת העצבים הסימפתטית או מערכת ה fight & flight  והמערכת הפאראסימפתטית או מערכת ה rest & digest . שתי תתי המערכות האלו פועלות בצורה מנוגדת אחת לשניה באיזון כדי לווסת פעילות האחת של השניה.

מערכת העצבים הסימפתטית פועלת במצבי חירום, סטרס, או איום, היא אחראית לתגובות פיזיות והורמונאליות שמטרתן התמודדות עם מצב החרום, במקרים אלו ישנה עליה בלחץ הדם והאצת דופק, הזרמת דם בעדיפות לשרירי השלד ופחות לאיברים הפנימיים, עצירת פעולות מעיים ועצירת שתן, הגברת זיעה, ייבוש הפה, האצת נשימה, הפרשת הומונים אדרנלין, קורטיזול ועוד.

מערכת העצבים הפאראסימפתטית פועלת במצבי מנוחה של הגוף ופועלת לניהול מצב שגרה ע"י ניטור וויסות של כל תהליכי השגרה של המערכות בגוף כגון לחץ דם, דופק הלב, פעילות ריור ועיכול, הפרשות פסולת מהגוף, התחדשות תאים, ניהול האנרגיה בגוף, הפרשות הורמונים וויסות הורמנאלי ועוד. שימור טונוס של עצב הואגוס שהוא עצב קרניאלי עשירי היוצא מהמוח המוארך ומגיע כמעט לכל האיברים הפנימיים. עיקר תפקידו הוא לעצבב את האיברים הפנימיים ולייצר תחושה מאותם איברים.

הסיבה העיקרית שאני מזכיר את מערכת העצבים האטונומית הוא בעצם אותו עצב ואגוס אשר משפיע, מנהל ומווסת את כל התפקודים של מערכת העצבים הפאראסימפתטית והתנהלותינו במצב רוגע ואיזון rest & digest .

החדשות הטובות הן שיש לנו יכולת להשפיע על פעילות עצב הואגוס, בצורה פשוטה יחסית ובכל זמן נתון שנבחר. וכאן נשאלת השאלה, מה מעורר תגובה ופעילות של עצב הואגוס?

חשיפה לקור.
נשימה איטית ועמוקה המערבת את שריר הסרעפת.
עיסוי.
מדיטציה.
פעילויות שירה, צחוק ונהימות.

כאשר אנחנו חשופים לסטרס באופן קבוע ומתמשך משמעותו שמערכת העצבים האטונומית שלנו נמצאת בתגובה מתמשכת של מערכת העצבים הסימפתטית מצב של fight & flight וטונוס עצב הואגוס נמוך היות ומערכת העצבים הפאראסימפתטית לא פעילה, הדבר משפיע לאורך זמן על תפקוד לקוי של מערכות רבות בגופנו, מערכת נשימה, לב, עיכול, ופינוי פסולות , חילוף חומרים וכו'…
רמת החומציות בדם לא מאוזנת והדם הופך להיות חומצי יותר, דלקתיות יתר שהופכת לכרונית ומתמשכת, החלשות של מערכת החיסון, הגוף יוצא מאיזון ומחלות מתפרצות….

הבנה, למידה ותרגול קבוע של טכניקות לאיזון מערכת העצבים האוטונומית, שליטה והגברת טונוס וגאלי (טונוס עצב הואגוס) ייסיעו לנו לשפר בצורה ניכרת את בריאותנו, חיזוק מערכת החיסון שלנו ואף להתגבר על כמעט כל מצבי החולי הללו.

מערכת העצבים האוטונומית
מערכת העצבים האוטונומית

נשימה

נשימה היא כלי המשפיע באופן מהיר כמעט מיידי וללא אמצעים על איזון מערכת העצבים והפעלת מערכת העצבים הפאראסימפתטית, כאשר אנחנו מבינים איך נכון יותר לנשום, נשנה את הרגלי הנשימה הלא מדוייקים, ונתחיל לתרגל נשימה מדוייקת ואפקטיבית 24/7 יש לנו יכולת לשנות את איכות בריאותנו וחיינו לטובה כמעט בכל אספקט פיזי, רגשי ונפשי.

מספר נקודות ייסוד שיש להקפיד עליהן בזמן נשימה:

      1 נשימה מהאף
      2 נשימה איטית
      3 נשימה עדינה
      4 נשימה עמוקה

נשימה מהאף

האף שלנו הוא איבר מדהים עם לפחות 30 תפקידים שונים! הוא האיבר איתו אנו אמורים להשתמש לנשימה כל הזמן. למרות שיש לנו אפשרות להשתמש גם בפה לצורך נשימה, אין בפה שום חלק שקשור או משמש בעצם לנשימה איכותית ואפקטיבית. ויש הסוברים כי הפה אמור לשמש את מערכת הנשימה רק כגיבוי.
אני לא ארחיב כאן את כל 30 התפקידים שיש לאף אך אציין מספר נקודות שחשוב שנדע ונבין.

סינון האויר אותו אנו שואפים והגנה ראשונית בפני פתוגנים
שמירה על גמישות הראות ואברי הנשימה
ויסות הטמפרטורה של האויר שאנו שואפים
ויסות לחץ האויר אותו אנו שואפים
ויסות הלחות של האויר אותו אנו שואפים
גיוס נשימה סרעפתית
כניסת כמות גדולה יותר של אויר
הגברת ספיגת החמצן בדם
ועוד
אלו רק חלק מהיתרונות שאני מקבלים בנשימה באמצעות האף …

Oxygen Advantage® Functional Breathing Instructor
Oxygen Advantage® Functional Breathing Instructor

נשימה איטית

נשימה איטית מאפשרת לנו גירוי לעצב הואגוס, איזון של מערכת העצבית האוטונומית והפעלת המערכת הפאראסימפתטית, מרגיעה נפשית ורגשית ועוזרת לאיזון הסטרס. הפחתת קצב הלב והורדת לחץ הדם, שיפור חילוף הגאזים בראות.

נשימה עדינה

נשימה עדינה מצמצמת את תחושת החנק, עוזרת לויסות והסדרת נשימה מבחינת כמות האויר וקצב הנשימות שאנו נושמים, מסייעת לשיפור איכות השינה, מסייעת בויסות לחץ הדם ומגבירה את ספיגת החמצן מהדם אל התאים בגוף, מגבירה יכולת התאוששות של הגוף, משפרת הרגעת המחשבות והפחתת סטרס, משפרת ריכוז ומיקוד, ומגבירה ספיגת גז ה NO שנוצר באף בתהליך הנשימה.

נשימה עמוקה

נשימה עמוקה מסייעת להגדלת נפח הראות, מגדילה את כמות החמצן הנספגת בדם, ונפח כדוריות הדם האדומות, מפעילה ומחזקת את שריר הסרעפת דבר שמסייע בשיפור היציבה של עמוד השדרה והיציבה הכללית שלנו, ועל ידי כך שיפור ביצוע תנועה כוללת של הגוף, מגבירה את יכולת הניקוז הלימפטי, מפחית לחץ דם וקצב לב, מגבירה רוגע רוכוז ומיקוד.

מערכת הנשימה
מערכת הנשימה

מהו קצב נשימה אופטימלי?

אז כמה מחזורי נשימות אנו אמורים לנשום בדקה? התשובה היא שנשימה אפקטיבית אמורה להיות בקצב של בין 4.5 – 6 מחזורי נשימה בדקה. נשימה בקצב גבוהה יותר תצמצם את אחוז ספיגת החמצן ע"י התאים בגוף, ואם נתרגל לנשום לאט יותר ונקטין את כמות האויר הנשאפת יגדל ניצול החמצן בדם ע"י תאי הגוף.

אז למה בעצם אנחנו אמורים לנשום נשימות עמוקות דרך האף, לאט, בצורה עדינה?
רובנו שמענו אמירות שונות כמו, אנחנו שואפים חמצן ונושפים CO2, כאשר מתאמצים נושמים מהפה כי נכנס יותר מאשר מהאף, נשימות מהירות מכניסות יותר חמצן, נושמים חזק ועמוק כדי לקבל יותר חמצן ועוד אמירות מסוג זה…

אנסה להסביר את הנושא, כמו שציינתי קודם לנשימה מהאף יש יתרונות רבים וכאשר אנחנו מבינים את האנטומיה שלנו נבין שבעצם כמות האויר הנשאפת דרך האף יותר גדולה מאשר דרך הפה, מלבד הפתח של הפה שהוא גדול יותר וחושף אותנו לבעיות בריאותיות רבות האף הוא בעדיפות לשאיפה ונשיפה וכמו שציינתי קודם לאף יש לפחות 30 תפקידים שונים המשפיעים על איכות הנשימה, איכות האויר שנשאף ועוד תועלות רבות נוספות המשפיעות על בריאות הגוף והנפש שלנו.

כאשר אנו שואפים אויר איננו שואפים רק חמצן אלא מספר גזים הנמצאים באויר כגון חנקן, חמצן, CO2 וגאזים נוספים, אויר זה נכנס לראות ושם נכנס החמצן לכדוריות הדם האדומות במפגש עם הדם.
מלבד אנשים עם מחלות ספציפיות, אצל רוב האנשים הדם רווי בחמצן ב 95-99 אחוזים כך שגם אם נקבל תמיכת חמצן לנשימה או ננשום בקצב ובכמות גדולה יותר  אחוז החמצן בדם כבר נמצא ברוויה מלאה.
השאלה היא האם אנו מנצלים את החמצן שנע בדמינו לספיגה בכל תאי הגוף בצורה אופטימלית?
והתשובה לכך תלויה בגז אחר ה CO2. רמת ה CO2 בדם משפיעה על מספר דברים:
CO2 חיוני לחימצון תאי הגוף.
CO2 חשוב לאיזון רמות ה PH (חומציות/ בסיסיות) הגוף.
CO2 מספק את הגירוי העיקרי עבור המוח לנשום.
CO2 מרחיב את השרירים החלקים.
CO2 מפחית מתח חומצי ומצמצם דלקתיות.
CO2 עוזר להפעיל את תגובת הרוגע של הגוף באמצעות גירוי עצב הואגוס.

כאשר אני נושפים אנחנו משחררים CO2 מתוך הריאות החוצה, ואם ננשום בקצב מהיר יותר נשחרר יותר CO2 וכך רמתו בדם יורדת בצורה משמעותית. התוצאה למצב זה היא שפחות חמצן משתחרר לתוך תאי הגוף ואף פחות חמצן מגיע אל המוח ובצורה זאת נפגעים תהליכים רבים ושונים כפי שתארתי קודם.
לאומת זאת אם נתחיל לנשום בצורה אופטימאלית יותר כלומר נשימה באמצעות האף בלבד, נשימות איטיות, עדינות ועמוקות תוך דקות ספורות רמת ה CO2 בדם תעלה, ספיגת החצמן במוח ובתאי הגוף תעלה ונקבל בעצם איזון וחיזוק של המערכת החיסונית ושיפור בכל התהליכים והמתקיימים בגוף ובנפש.

תרגול פשוט וקצר כל יום באמצעות תרגילים קלים ליישום ללא שום אמצעים מלבד מודעות לנשימה, ולפעמים שעון, יביאו את הנשימה שלנו לתודעה ובשלב מתקדם יותר לפעולה אוטומטית שאנו מבצעים 24/7 בצורה אופטימאלית ואפקטיבית ונזכה לשיפור משמעותי באיכות הבריאות הכוללת שלנו.

נשימה סרעפתית
נשימה סרעפתית

 

תרגול פשוט וקצר כל יום באמצעות תרגילים קלים ליישום ללא שום אמצעים מלבד מודעות לנשימה, ולפעמים שעון, יביאו את הנשימה שלנו לתודעה ובשלב מתקדם יותר לפעולה אוטומטית שאנו מבצעים 24/7 בצורה אופטימאלית ואפקטיבית ונזכה לשיפור משמעותי באיכות הבריאות הכוללת שלנו.

שילוב תרגילי נשימה בנוסף לטיפול מנואלי בגישת אינטגרציה מבנית, שחרור רקמות פאשיה הקשורה למערכת הנשימה כמו הסרעפת, שרירים בין צלעיים, שרירים בקדמת הצוואר ועוד… יביאו לשיפור משמעותי באיכות החיים, נשימה איכותית וחופשית, תחושה טובה יותר.

לתאום טיפול התקשר עוד היום
לתאום טיפול התקשר עוד היום
ליפים המדהים (!!!) הגעתי בכלל כדי לטפל בנקע בקרסול ובכאבי גב ועל הדרך קיבלתי גם עולם שלם של תוכן על צורת הנשימה שלי. למדתי איך לתרגל נשימה נכונה, והתמדתי בתרגולים האלה תקופה וכעבור זמן קצר הרגשתי איך רמת הסטרס שלי פחתה משמעותית, מצבים רגשיים שהיו מפעילים אותי בעבר, אני הרבה יותר רגועה בהתמודדות איתם והגוף הרבה יותר נינוח והכל בזכות תרגולי נשימה נכונה. זה מטורף וזה כל כך פשוט וקל. תודה ליפים שהוא מטפל מבריק בכל קנה מידה ❤️
עדות על יפים וייץ
ג'ני קויפמן

2 Responses

  1. ליפים המדהים (!!!) הגעתי בכלל כדי לטפל בנקע בקרסול ובכאבי גב ועל הדרך קיבלתי גם עולם שלם של תוכן על צורת הנשימה שלי.
    למדתי איך לתרגל נשימה נכונה, והתמדתי בתרגולים האלה תקופה וכעבור זמן קצר הרגשתי איך רמת הסטרס שלי פחתה משמעותית, מצבים רגשיים שהיו מפעילים אותי בעבר, אני הרבה יותר רגועה בהתמודדות איתם והגוף הרבה יותר נינוח והכל בזכות תרגולי נשימה נכונה. זה מטורף וזה כל כך פשוט וקל.
    תודה ליפים שהוא מטפל מבריק בכל קנה מידה ❤️

    1. שלום ג'ני יקרה,
      תודה רבה על השיתוף, לנשימה אפקטיבית בהחלט יש השפעה על משירוים רבים ורבדים שונים החל משיפור פיזי, יכולת החלמה, ושיפור נשפי ורגשי במצבי סטרס.
      שמח לקרוא ושוב תודה על השיתוף.
      יפים וייץ

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

עקבו אחרינו:

מאמרים נוספים שיעניינו אותך

מדריך מתנה וטיפים

התקשר/י עכשיו