הגוף שלנו הוא מכונה חכמה. כל כך חכמה שלפעמים היא "ננעלת" בשביל להגן על עצמה.
בחלק מהמקרים, הגבלת התנועה של הגוף קשורה לבעיה במפרקים. כתף שלא נעה עד סוף טווח התנועה שלה, ברך בעלת טווח תנועה קצר, צוואר המסרב להסתובב ימינה או שמאלה ובעיות גב.
למה זה קורה?
לרוב בעקבות תנועה לא נכונה או עומס גופני מתמשך שגורם למתח והתכווצות שרירים סביב אזור המפרק. נוקשות מפרקית או נעילות מפרקית קשורות באופן ישיר לפציעה במפרק, שריר, גיד או רצועה. לעיתים, תנועה כלשהי גורמת למפרק לזוז בכיוון לא טבעי וכתוצאה מכך, טווח התנועה הופך מוגבל ונוצרת נוקשות מפרקית שעלולה להיות מלווה בכאב.
הגבלת תנועה במפרק, יכולה להיות במצב פתוח או סגור, ממש כמו דלת שלא נפתחת או נסגרת עד הסוף וזקוקה לשימון.
מה התהליך המתרחש בגוף בעת נעילת מפרק? ניתן לדמות זאת לבקבוק משקה תוסס, שככל שמנערים אותו, כך קשה יותר לפתוח את הפקק בגלל עודף הגז שבתוכו. תנועה קצרה חדה וחזקה מאפשרת את פתיחת הפקק והגז משתחרר החוצה. ומה מתרחש בגוף שלנו? תהליך דומה. אך ראשית חשוב להבין על אילו מפרקים מדובר.
אילו מפרקים יש בגופנו?
בגופנו יש למעלה מ- 200 עצמות המחוברות במפרקים. ניתן לחלק את המפרקים ל- 3 סוגים:
מפרק סיבי (פיברוטי):
זהו מפרק המתאפיין בכוח רב והמחבר בין עצמות באמצעות סיבים של רקמת חיבור קולגנית. למפרק זה אין יכולת תנועתית. למשל, עצמות הגולגולת.
מפרק סחוסי:
מפרק המחבר בין העצמות באמצעות סחוס ומאפשר כוח בלימה טוב אך תנועתיות מוגבלת. למשל, חוליות עמוד השדרה.
מפרק סינוביאלי:
מפרקים אלו הם הנפוצים ביותר בגופנו ובעלי יכולת תנועתית רבה. צמוד לעצמות המפרק ישנו סחוס והמפרק יושב בתוך 'קופסית המפרק' המחוברות לסחוסים משני צידיה. הקופסית המכילה קרום סינוביאלי שתפקידו לייצר את הנוזל הסינוביאלי. הנוזל הסינוביאלי מייצר סיכוך לתנועה חלקה ומניעת שחיקה בין עצמות המפרק. התנועה של המפרק נקבעת על ידי מבנה המפרק והרקמות הרכות המחוברות אליו, רצועות המגבילות תנועה לא נכונה, הקופסית של המפרק, רקמת פשיה, גידים ושרירים.
כל תנועה שאנחנו עושים מעודדת את המפרק לייצר את הנוזל הסינוביאלי שמסייע לתנועה להיות חלקה ואף שומר על הסחוסים.
חש כאב בזמן תנועה או מתיחות?
תנועתך מוגבלת או כואבת באזור הצוואר, הכתפיים הברכיים או באזור אחר בגוף? אין סיבה לחיות עם הכאב, אפשר לפתור את זה, ובקלות. יתרה מזאת, שחרור מפרק הוא טריגר שעשוי להשפיע באופן חיובי על הגוף כולו.
כאב מפרקי לעומת נוקשות מפרקית
אני יכול להצביע על שתי בעיות עיקריות הקשורות במפרקי הגוף: כאב מפרקים ונוקשות מפרקים. תסמינים אלה יכולים להתרחש באופן עצמאי או סימולטני, כלומר אדם יכול לסבול מכאב מפרקי או מנוקשות מפרקית בלבד, או לחוש נוקשות וכאב בו זמנית.
כיצד מאבחנים מצב של טווח תנועה מוגבל במפרק?
האבחון נעשה על ידי בחינת טווח התנועה המפרקי ואיכותו. הבדיקה תגלה לנו האם טווח התנועה שלך קצר, מוגבל, או "נתקע" באמצע ולא ממשיך בצורה חלקה. בנוסף, נבחן האם התנועה מלווה בכאב. מכיוון שלגוף יש נטייה לאזן את עצמו, ייתכן ובמפרק אחר תקבלו טווח תנועה רחב יותר מהנורמה, וגם בזה נטפל על מנת להשיב את האיזון לגוף.
אבחנה טובה תעריך אילו מהמפרקים שלך:
- כואבים, אבל בעלי טווח תנועה נורמלי
- נוקשים
- כואבים ונוקשים
- בעלי טווח תנועה מורחב
- כואבים ובעלי טווח תנועה מורחב
יש בעיה בתנועת מפרק. מה עושים? משחררים!
שחרור מפרקים מטפל באופן נקודתי באזורים שבהם מוגבלת תנועת המפרק או כואבת. זה יכול להיות במספר אזורים עיקריים בגוף, בהם: מפרקי ה- facet הממוקמים בחלקו האחורי של עמוד השדרה, המפרקים שבין הצלעות לחוליות, המפרק שבין עצם הבריח ועצם החזה והמפרק שבין עצם הבריח והשכמה, מפרקים בברכיים קרסול, מפרקי כף היד ונוספים.
מהו טיפול שחרור מפרקים?
הטכניקות הקיימות לשחרור מפרקים מתמקדות בניסיון להשיג טווח תנועה מפרקי נורמלי ונטול כאב, והיום אנחנו כבר יודעים שכמעט כל מגבלה בתנועה ניתנת לתיקון על ידי אחת מהטכניקות אותן אפרט בהמשך. ככלל, העבודה על המפרקים מתבצעת בתוך טווח התנועה הטבעי שלהם.
בראש ובראשונה, מטרתו של טיפול שחרור מפרקים הוא להתמקד במגבלה של תנועת המפרק על מנת לחזור לתפקוד תקין במידה רבה ככל האפשר.
הטיפול נעשה במספר מישורים:
- פמפום ועיסוי הסחוס ע"י הנעת המפרק
- הזרמת דם באזור המפרק והרצועות הסובבות אותו
- מתיחת השרירים
- גירוי קולטני התנועה במפרקים
גישות טיפול לשחרור מפרקים
ארטיקולציה מפרקית:
- המפרק יושב בתוך מעטפת רקמות חיבור שניתן לדמותה לקפסולה. הארטיקולציה היא שיטת טיפול שבה המטפל מניע את המפרק עד לטווח המחסום, בתוך הקפסולה בלבד. הנעת המפרק תהיה מבודדת למפרק הספציפי ואיטית אותה מבצעים במספר מחזורים, המטרה היא להרחיב את טווח התנועה בתוך הקפסולה. התנועה גורמת ליכולת הסיכוך הטבעית של הגוף לפעול טוב יותר ותורמת לשיפור ושימור יכולת המפרק. התוצאה – הגדלת טווח התנועה והקטנת הכאב.
מניפולציה מפרקית:
טיפול ידני בו המטופל פאסיבי ורגוע (אנו נעזרים בטכניקות של נשימה כדי להוריד מתח) והמטפל עובד על מפרק מבודד על ידי הפעלת מומנט תנועה מהיר בטווח קצר (בסוף המחסום הטבעי). מטרת התנועה המהירה למתוח את השרירים. רפלקס המתיחה לא נכנס לפעולה ולא עוצר את התנועה. מניפולציה מפרקית יכולה לשחרר מפרק מוגבל כאשר טיפול ברקמות רכות לא סייע. לעיתים מפרק מוגבל תנועתית יגרום לחוסר איזון במתח השרירים סביבו, יגרום לחולשה שרירית. מניפולציה תאפשר החזרת הטונוס לשרירים והחזרת התפקוד המפרקי למצב תקין.
למה יוצא צליל קנאק במניפולציה למפרק?
לעתים כתוצאה מפעולות המפרק והשרירים ותגובה כימית בזמן פעילותם, עלולה להיווצר מעין בועית גז בתוך הנוזל הסינוביאלי שבמפרק (זה אחד הגורמים המגבילים את תנועת המפרק). כאשר מבצעים מניפולציה למפרק אנו מותחים את קפסולת המפרק, הלחץ בתוך המפרק יורד ובועית הגז מתפוצצת. זה הרעש המפורסם, צליל הקנאק. חשוב לציין שהופעתו או אי הופעתו של הצליל אינה מעידה על יעילות או איכות המניפולציה.
הטיפול מפחית כאבים, מגדיל את טווח התנועה, משפר את הגמישות ואת כלל המערך המפרקי.
איך זה עובד?
נניח את הגוף בתנוחה המתאימה למפרק בו אנו רוצים לטפל, בהתאם לכיוון נעילתו. לאחר מכן, נפעיל כוח על המפרק, המכוון באופן ישיר או באמצעות מתווך (למשל, הפעלת תנועה של יד, רגל, ראש או אגן הקשורים למפרק 'הבעייתי'), אל העצמות שסביב המפרק. הכוח המופעל משתחרר בתהליך התנועה והלחיצות, בין אם בחרנו בשיטת טיפול ישירה או עקיפה.
טיפול נכון הוא כזה שעובד עם התנועה הטבעית של הגוף, באופן שדוחס או מרחיב את המפרק.
איך תרגיש לאחר הטיפול?
לאחר הטיפול תוכל להבחין במספר תוצאות חיוביות:
- הגדלת / הקטנת טווח התנועה המפרקי לרמת הנורמה
- הפגת המתח בשרירים סביב המפרק
- הפגת המתח ברצועות סביב המפרק
- טווח תנועה רחב ונטול כאב
השפעות הטיפול על איברי הגוף
טיפול שחרור מפרקים משפיע לטובה על איברים נוספים בגוף, שהוא הרי יחידה תנועתית אחת גדולה וחכמה. מספיק ש'נשחרר בורג אחד או נבריג היטב בורג אחר' – כדי להשפיע על הגוף כולו.
שחרור מפרקי באחת משתי שיטות הטיפול שהוצגו, משפר את זרימת הדם למפרק, מקל על תהליך החיטוי והניקוז הלימפטי של האזור דרך מערכת הלימפה, מסייע בשמירה וחזרה לתפקוד טבעי של רצועות וגידים ומשפיע על קולטני החישה. שחרור מפרקי מגביר את יכולת תנועת המפרק, מגדיל את טווח התנועה ומפחית את הכאב. בתום הטיפול ניתן לחזור לחיים נינוחים ונטולי כאב או מוגבלות.
תגובה אחת
שלום. אני סובל משחיקה קשה במפרקי הכתפיים, מוגבל מאוד בתנועה, וסובל מכאב כרוני. האם תוכלו לעזור? בתודה, ארנון