תסמונת הכאב הפטלופמורלי (PFPS) הידועה גם בשם ברך רצים, הינה אחת מהפציעות השכיחות ביותר בקרב רצים (מופיעה אצל כ-30% מהם, מקצועיים וחובבים כאחד), אך אינה מופיעה רק אצלם. היא נגרמת כתוצאה משימוש יתר ועומס יתר על מפרק הברך אשר לאורך זמן גורם לנזק בסחוס ומתבטא בכאב באיזור הברך, לרוב בקדמת המפרק סביב הפיקה ומתחתיה.
סימפטומים של "ברך רצים"
הסימפטום העיקרי של ברך רצים הינו כאמור, כאב בדרגות שונות במפרק הברך, בעיקר בחלק הקדמי של הברך, מסביב לעצם הפיקה – Patella ולרוב בחלק המדיאלי (האזור הפנימי של הברך ) ומתחת לפיקה. בנוסף, יכולה להופע רגישות באיזור הפיקה ולעיתים תופיע גם נפיחות לאחר פעילות גופנית. יתר על כן, כאב פטלופמורלי יוחרף במצבים של הליכה בשיפוע (ירידה או עליה), ישיבה לאורך זמן ממושך, קפיצה ופעילויות של שפיפה.

הגורמים להתפתחות פציעת "ברך רצים"
ישנם הרבה מאוד גורמים פזיולוגיים שיכולים (בנפרד או במשולב) להוביל לפציעת ברך רצים. ביניהם: השטחת הקשת של כף הרגל (פלטפוס), או לחילופין קשת גבוהה מהנורמה, קריסה של כף הרגל פנימה, משקל יתר, שריר ארבע ראשי חלש, קיצור של שרירים מסויימים כמו שרירי מכופפי הברך (Hamstrings) ושרירי הגב והשוק (שרירי הסובך), חימום לא נכון או לא מספיק לפני אימון ועוד.
כיצד הפציעה מתרחשת
הגורם העיקרי של ברך רצים הינו כאמור, מצב של שימוש ועומס יתר על מפרק הברך בעקבות ריצה, או פעילות מאומצת אחרת שהמפרק אינו מורגל או מאומן אליה כמו שצריך. תהליך הפציעה עצמו מתרחש כאשר עצם הפיקה אינה נעה נכון בתוך מסלולה המבני בזמן הכיפוף והיישור של הברך, ישנם מספר שרירים הפועלים יחדיו בכדי לאפשר לעצם הפיקה לנוע בצורה ישרה בתוך תעלה מובנית במפרק הברך בין עצמות השוק (טיביה – Tibia ) והירך (הפמור – Femor ) ונקראת Intercondylar Groove, אם אחד או חלק מהשרירים מקוצר מידי או חלש מידי , אותו איזון תנועתי מופר ויגרום לפיקה לנוע בצורה לא נכונה אל מחוץ ל"תעלה" (לרוב לכיוון החלק החיצוני של הברך) במהלך הריצה או הפעילות המאומצת. זה יכול להוביל לפגיעה ושחיקה בסחוס בצידי הפיקה אשר מתבתטאת בדלקת באיזור וכאב.
למה להמשיך ולסבול מכאבי ברכיים?
נסו שיטת טיפול שבאמת עוזרת…


מי מועד יותר לסבול "מברך רצים"
מכיוון שהפציעה היא תוצאה של עומס יתר על המפרק, לא רק רצים חשופים לה, אלא כל אדם שעוסק בפעילויות שכוללות הרבה ריצות, קפיצות וכדומה לאורך זמן, עלול לסבול ממנה. בהתאם לכך, ברך רצים עלולה לקרות לספורטאים מענפים שונים כגון: כדורעף, טניס, כדרוסל ועוד. יתר על כן, ישנן שתי אוכלוסיות שרגישות במיוחד מפאת גילן והן: אנשים מבוגרים מכיוון שישנם גם שינויים ניוונים המתרחשים במפרק באופן טבעי עם הגיל, וכן נערים ונערות- מכיוון שבתקופה זו ישנם שינויים מבניים בברכיים וברגליים.

איך מטפלים בפציעות ברכיים
כאשר יודעים שמדבור בברך רצים ולא בפתולוגיה אחרת, מומלץ תחילה טיפול מקומי וביתי שנקרא באנגלית R.I.C.E וכולל מנוחה, קומפרסים של קרח על המקום, חבישה והגבהה של הברך, כאשר הדגש הוא על מנוחה והגבלת התנועה וקרח על המקום, להורדת הנפיחות והכאב. יש לציין שחשוב לגשת לרופא ולבדוק שבאמת מדובר בברך רצים ולא בפצעה אחרת בעלת תסמינים דומים, כמו כן, לפעמים רופאים מוצאים לנכון לתת טיפול תרופתי של נוגדי דלקת, שימוש במגן ברך המונע מעצם הפיקה מלצאת ממסלולה בזמן כפיפה ויישור של הברך. טיפולים נוספים שעוזרים במקרה של ברך רצים הינם טיפולים בשיטת קינזיו טייפינג, עיסוים רפואיים, טיפולי טריגר פויינט ועוד. לאחר ההחלמה, על מנת שהמצב לא יחזור שנית, מומלץ לבצע תרגילים נכונים של מתיחה, חיזוק ואימון לפני פעילות, כמו גם תרגילי שיווי משקל, שימוש בנעליים מתאימות עם בולמי זעזועים מספקים, רצועות תמיכה בברך ועוד.
